Thursday, February 22, 2007

Ο Πάνας και τα Όσκαρ

Πήγα και είδα τον Πάνα χτες (Λαβύρινθος του Πάνα) στο Ιντεάλ. 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, πολλές μου φαίνονται. Ωραίο παραμύθι, αρκετά dark βερσιόν της Αλίκης, έξυπνος ο παραλληλισμός με τον εμφύλιο της Ισπανίας. Πολύ γλυκό το κοριτσάκι που έπαιζε, ήθελα λίγα παραπάνω στοιχεία φαντασίας πάντως: εκεί που σου δείχνει τον βάτραχο κάτω από το δέντρο, το πλάσμα που τρώει μωρά και φαίνεται να έχει ξεπηδήξει από κάτι μεταξύ Silent Hill και The Cell, έχεις την εντύπωση οτι σε περιμένουν ακόμα τρομερά concepts, φανταστικά πλάσματα και αλλόκοσμες δημιουργίες... αλλά η κατάσταση χαλαρώνει και προσγειώνεται αντί να ανυψωθεί σε υπερβατικές καταστάσεις. Ήθελα κι άλλες φανταστικές εικόνες. Η σκηνή με το μπουκάλι με σόκαρε, κυρίως γιατί δεν το περίμενα. Σχεδόν έστρεψα αλλού το βλέμμα μου. Αλλά το'χω.

Αρκετά καλά οπλισμένος λοιπόν, περιμένω τα Όσκαρ. Ας κάνω κι ένα recap να θυμηθώ τι ταινίες είδα και πώς τις βαθμολόγησα νοερά. Δεν είναι όλες οσκαρικές, αλλά να, μια που το σκέφτηκα, θα ήθελα κι εγώ να τις βάλω κάτω, να δω ποιες ταινίες έχω δει την σεζόν που μας πέρασε. ΕDIT: Τελικά τα Όσκαρ προτείνουν ως υποψήφιες ταινίες όσες έχουν κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά (Ιαν-Δεκ), οπότε μπορώ να προσθέσω μερικές ακόμα...

Apocalypto (8/10)
Babel (8/10)
Breaking & Entering (5/10)
Cars (5/10)
Children of Men (9/10)
Click (7/10)
DaVinci Code (4/10)
Deja Vu (6/10)
Departed (7/10)
Devil Wears Prada (5/10)
Eragon (3/10)
Fur (6/10)
Hills have Eyes (5/10)
Hostel 4/10
Ice Age 2 (6/10)
Inside Man (6/10)
Lady in the Water (5/10)
Letters from Iwo Jima (7/10)
Lucky Number Slevin (6/10)
Mission Impossible III (5/10)
Pan's Labyrinth (7/10)
Poseidon (4/10)
PoTC: Dead Man's Chest (7/10)
Prestige (7/10)
Scanner Darkly (6/10)
Silent Hill (6/10)
Snakes on a plane (4/10)
Stranger than Fiction (6/10)
Sympathy for Lady Vengeance (6/10)
Superman Returns (5/10)
V for Vendeta (8/10)
Wind that Shakes the Barley (7/10)
X-men 3: Last Stand (6/10)

Feel free to comment. Μάλλον θα ξέχασα κάποιες (μπορεί και μια-δύο να είναι τελικά από την περσινή σεζόν). Όπως και να έχει, τελικά μου ξέφυγαν αρκετές :( Ίσως να μην είμαι τελικά τόσο καλά οπλισμένος...

Και ναι, το ξέρω οτι πλάκωσαν πολλά νέα entries αυτές τις ημέρες- είναι η εβδομάδα Superbia και δεν κάνει να σνομπάρω τίποτα και κανέναν, οπότε βρίσκω και λίγο χρόνο παραπάνω για το blogάκι μου το κακόμοιρο και παραμελημένο.

2 comments:

Anonymous said...

Από την άλλη πιστεύω πως η συγκεκριμένη ταινία, αποτέλεσε διαμάντι, στην κατά γενική ομολογία μέτρια ως τώρα χρονιά (2007), ακόμα κι αν συμπεριλάβουμε την Χριστουγεννιάτικη περίοδο του περασμένου έτους.

Όσον αφορά την κριτική σου στις υπόλοιπες ταινίες, νομίζω τελικά πως τα γούστα μας διαφέρουν πολύ. Δεν θα έβαζα με τίποτα 8/10 στο Apocalypto, αλλά ούτε και 5/10 στο Cars, όταν τον ίδιο βαθμό παίρνει και το Lady in the Water του Σιάμαλαν που εύχομαι να πάψει να γράφει επιτέλους...

Έπειτα, με χτυπάς σε πολύ ευαίσθητο σημείο... Superman Returns! Άνετα 10αράκι! Χιχιχιχι! Εντάξει, δεν είμαι αντικειμενικός, αλλά τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η επιστροφή του μεγαλύτερου Σούπερ Ήρωα στην μεγάλη οθόνη, δεν περιγράφονται. Είμαι άλλωστε και γνωστός poser - fan του Kal El, οπότε..

Και το V λιγάκι δεν το πετσόκοψες; Εντάξει, δεν ήταν το έπος των Moore και Lloyd, αλλά μόνο 7άρι; Αυστηρός είστε κύριε κριτή!

Unknown said...

@Afanasoulas

No prob που διαφέρουν τα γούστα μας! :) Πόσο βαρετά θα ήταν όλα αν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα! Σε γενικά πλαίσια πάντως είμαι αυστηρός κριτής, μόνο από την άποψη οτι χρησιμοποιώ ολόκληρη την κλίμακα 1 ως 10 (το 7 δηλαδή είναι μια πολύ καλή ταινία).

Thanks που πέρασες :) Σι γιου λέιτερ